مقدمه
عدالت اغلب شکلی از انصاف یا برابری تصور می شود که در سطح نظری و عملی برای بهداشت و درمان ، عنصری اساسی است . برای برقراری عدالت در زمینه سیاست های درمانی ، لازم است درک صحیحی از « سلامت » به عنوان یکی از حقوق بشر وجود داشته باشد و جامعه عادلانه جایی است که در آن حقوق بشر به رسمیت شناخته شده و به کار گرفته می شود. در این مقاله تمرکز بر عدالت اجتماعی به مثابه نقطه التقاط عدالت و سلامت خواهد شد. در ایران عدالت اجتماعی بسته به فرهنگ و شرایط اقتصادی و تاریخی متفاوت و متنوع است، بطوری که نمی توان بر عدالت در مورد تک تک افراد تمرکز کرد، بلکه باید دید عدالت برای کل جامعه چیست.
ایران کشوری بزرگ، شامل یک منطقه جغرافیایی وسیع و متنوع در آسیای جنوب غربی است و جمعیت آن پراکنده اند. تنوع در آب و هوا، فرهنگ، بلایای طبیعی، و زیرساخت هایش، بهداشت و درمان کشور را شکل داده اند. ویژگی های خاصّ وضعیت جغرافیایی ایران، و مهاجرت دسته جمعی از افغانستان و عراق، جنگ هشت ساله با عراق، جنگ همسایگان در عراق و افغانستان و ناامنی پس از این جنگ در منطقه، و قاچاق مواد مخدر از مرزهای شرقی با پاکستان و افغانستان ،همگی نظام سلامت در ایران را تحت تاثیر قرار داده است. همه این موارد ، بارِ ناکارآمدی ساختاری در سیستم بهداشت و درمان ایران را سنگین تر می کند.
ایران پس از انقلاب اسلامی سال 1979 به جمهوری اسلامی تبدیل شد.. این هجدهمین کشور بزرگ جهان، در خاور میانه واقع شده است و در حدود 80 میلیون نفر جمعیت دارد. بسیاری از گروه های قومی مختلف از جمله 61٪، فارس، 16٪، آذری، 10٪کرد، 6٪ لر، 2٪ بلوچ، 2٪ عرب، 2٪ ترکمن ها و قبایل ترک و 1٪ سایر اقوام با هم زندگی می کنند. ایران نوزدهمین تولید ناخالص داخلی جهان است، اما سرانه 800/12 دلار در سال 2013 (رتبه 103) بود. در سال 2013 نرخ تورم در ایران 42.3% بود که، بعد از سوریه و ونزوئلا ، رتبه سوم محسوب می شد. مخارج بهداشتی حدود 6٪ از تولید ناخالص داخلی است (رتبه 110).[1] ایالات متحده آمریکا کمی بیش از 17٪ از GDP را صرف بهداشت و درمان می کند، در حالی که سازمان همکاری اقتصادی و توسعه متوسط هر کشور را 9.5% ا از GDP می داند.[2]
بهداشت از حقوق بشر جهانی است،و این حق دولتها را موظف می کند تا به همه افراد جامعه شان خدمات بهداشت و درمان ارائه دهند. حداقل خدمات بهداشتی باید مناسب و ارزان و در دسترس باشد. از نقطه نظر این مقاله، بهداشت و تندرستی لازمه ی تعامل معنی دار در فعالیت های مختلف زندگی، دستیابی به سعادت و خوشبختی و استفاده از حقوق بشر است. . بنابراین، به تبع سایرکارشناسان و فعالان اجتماعی، ما حق را به سلامت از حقوق طبیعی در نظر می گیریم. در ماده 12 ميثاق بينالمللي حقوق اقتصادي ـ اجتماعي و فرهنگي آمده است
« كشورهاي طرف اين ميثاق حق هر كس را به تمتع از بهترين حال سلامت جسمي و روحي ممكنالحصول به رسميت ميشناسند». ایران به در سال 1966 به این کنوانسیون پیوست.
بهداشت و درمان در ایران
ماده 29 از قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران این مفهوم را چنین تصریح می کند : « نیاز به خدمات بهداشتیدرمانی و مراقبتهای پزشکی به صورت بیمه و غیره، حقی است همگانی..» وظیفه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تحقق این هدف از طریق طراحی و پیاده سازی سیاست های بهداشتی در سطح ملی است.
در سال 1985، ، آموزش پزشکی به وظایف نظام سلامت در سطح ملی ادغام شد. بنابراین، وزارت بهداشت به (وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ) گسترش داده شد. در سطح منطقه ای، دانشگاه علوم پزشکی و در سطح محلی، شبکه بهداشت تشکیل شد که مسئول بهداشت و آموزش جامعه بودند، با استفاده از تشکیلات «خانه های بهداشت» با کارکنان بهداشتی درمانی روستایی (به نام بهورز) به عنوان صف مقدم ارائه مراقبت های بهداشتی به راه افتاد. شاخص های سلامت در تمام زمینه ها در دو دهه نخست پس از اصلاحات ، موثر بودن این نظام بهداشت و درمان ایران را در دستیابی به اهداف تعیین شده نشان می دهد.
لازم به ذکر است که، طبق مصوبه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، بهورزان خانه های بهداشت را اداره می کردند گروهی از ساکنان روستا با سطح تحصیلات ابتدایی بوند که داوطلب می شدند. سپس آنها را به مدت 2 سال وارد برنامه آموزش مخصوصی کرده و به عنوان بهورز برای اداره خانه های بهداشت با پوشش دهی تا 1500 نفر منصوب می کردند. این فضایی بوجود آورد که در آن سیستم بهداشتی ،بتواند ازجامعه حمایت کند . برای نمونه، فقط 3 سال زمان واکسیناسیون نوزادان از 33٪ تا بیش از 90٪ در سراسر کشور افزایش یافت، که این یک موفقیت بی سابقه بود. سازمان بهداشت جهانی (WHO) در گزارش سال 2008 این موفقیت را تایید کرد : « پیشرفت جمهوری اسلامی ایران در پوشش روستایی گسترده یک مثال قابل توجه از این مدل است.»
بهداشت، به عنوان یک حق اساسی بشر، یکی از عوامل توسعه در هر جامعه ای محسوب می شود. عدالت در سلامت یکی از مهم ترین اجزای توسعه است که با کیفیت بهداشت عمومی، توزیع عادلانه خدمات سلامت در طبقات مختلف اجتماعی، و همچنین، سطح حمایت از مردم محروم در برابر عوامل آسیب زا اندازه گیری می شود. عوامل اجتماعی سلامت (SDH) نقش بسیار مهمی برای تامین سلامت و حفظ سلامت افراد در جامعه ایفا می کند.. برابری، به عنوان یک ارزش فراگیر، بوسیله این عوامل اجتماعی تحت تاثیر قرار می گیرد. فرصت های نابرابر بر مبنای موقعیت اجتماعی و اقتصادی، نژاد / قومیت، جنسیت، معلولیت، جغرافیا و نیز نشان دادن تفاوت های گروهی به عنوان عامل تفاوت شاخص های سلامت در نقاط مختلف کشور، منجر به نابرابری می شوند.
نمونه هایی از بی عدالتی بهداشت در ایران شامل؛ متوسط نرخ مرگ و میر مادران (MMR) در 2004-2006 در 24.7 در هر 100000 تولد بود ، اما این ترخ بین61.3 تا 6.30 در استان های مختلف ایران تفاوت داشت. این به وضوح توزیع ناعادلانه و نابرابری های سلامت را نشان می دهد. همچنین، میزان بی سوادی، از عوامل مؤثر بر سلامت، حدود 15٪ (2008 تخمین)، با توجه به توزیع جنسیتی (19.3٪ در زنان در مقابل 10.7٪ در مردان) و موقعیت جغرافیایی (حداقل 6.4 و حداکثر 38.9) نامساوی است . دیگر شاخص های مهم بهداشتی از قبیل نرخ مرگ و میر نوزادان (IMR)، امید به زندگی (LE)، کیفیت زندگی (QALY) و شاخص های ترکیبی مانند شاخص توسعه انسانی (HDI) توزیع نابرابری داشت و نیز در گروه های اجتماعی و جمعیت شناختی سراسر کشور متفاوت بود.
عنوان |
ایران |
رتبه در جهان |
نرخ رشد جمعیت |
1.22% |
97 |
میزان مرگ و میر |
5.94 مرگ در هزار نفر |
169 |
موالید |
21 مرگ /100,000 تولد نوزاد |
137 |
مرگ ومیر نوزادان |
39 مرگ/1000 تولد |
55 |
امید به زندگی |
70.89 |
148 |
مخارج بهداشتی |
6% از تولید ناخالص داخلی |
110 |
نرخ رشد جمعیت |
1.22% |
97 |
جمعیت شهری |
69.1 % |
- |
نرخ سالانه شهرنشینی |
1.25 % |
- |
در ارتباط با سلامت ، موضوع مهم دیگر شیوع بالای سوء مصرف مواد ، به ویژه اعتیاد به مواد مخدر است. رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر ایران (DCHQ) به تازگی اعلام کرد 3 میلیون معتاد به مواد مخدر در ایران وجود دارد. با این حال، منابع غیر رسمی تا 6 میلیون نفر مبتلا به اختلال مصرف مواد در ایران را تخمین می زند.. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ایران به تازگی اعلام کرد زیان های ناشی از استفاده از مواد مخدر 200000 میلیارد ریال در سال برآورد شده، که برابر با کل بودجه خدمات بهداشتی و درمانی سالانه ایران است.
در حالی که بیش از 24000 نفر مبتلا به HIV در ایران شناسایی شده است، تخمین های فعلی UNAIDS نشلن می دهد 90000 نفر HIV مثبت در کشور زندگی می کنند. اگر چه تزریق مواد مخدر (IDU) اولین عامل انتقال بیماری تشخیص داده شده، بنظر می رسد انتقال از طریق روابط جنسی دومین طریق آلودگی به HIV است. در واقع با میزان شیوع کمتر از 1٪، در میان عموم مردم (به جز میزان شیوع بیش از 5٪ در میان معتادان تزریقی) رتبه ایران درزمره کشورهای با وضعیت اپیدمی در آمده است.
اگر چه میزان ابتلا به بیماری های واگیر به بیماری های غیر واگیر (NCD) در ایران طی سال های اخیر تغییر کرده ، شیوع بیماری های مسری در مناطق محروم هنوز یکی از مهمترین دغدغه ها است. همچنین، تفاوت در وضعیت تغذیه، خود را بصورت سوء تغذیه و مصرف بیش از حد غذا نشان می دهد و در سراسر کشور و گروه های اجتماعی و اقتصادی مختلف بطور قابل توجهی وجود دارد.
نقص پوشش بیمه و هزینه های درمان یکی دیگر از دغدغه ها به خصوص برای قشر کم درآمد است. برنامه چشم انداز توسعه ایران این هدف را تعیین کرد که هزینه های درمان را تا 30٪ در سال 2008 پایین بیاورد.. با این حال، هنوز نزدیک به 55٪ از هزینه های بهداشت و سلامت صرف درمان می شود.. با وجود مداخلات سیاست با هدف کاهش این قبیل هزینه ها ، تحقیقات در مورد تغییر در هزینه کمرشکن سلامت (CHE) و نابرابری در مواجهه با چنین هزینه هایی در جوامع کم درآمد در ایران هیچ تغییر قابل توجهی را نشان نمی دهد. هر راه حلی برای مساله هزینه های کمرشکن سلامت باید شامل مداخلاتی هدفمند بر عوامل موثر بر هزینه ها ( CHE) باشد. برای افزایش عمق پوشش بیمه های اجتماعی، گسترش دامنه نیازهای اساسی و کاهش سهم پرداخت بیمار ضروری است .
علاوه بر مسائل ذکر شده در بالا، چالش های دیگر در سطح ملی، از قبیل تغییر الگوهای جمعیت، سالخوردگی جمعیت ، تأثیرات اقتصادی، و همچنین چالش های جهانی شدن، تحول و ظهور الگوهای بیماری، مهاجرت، و موقیت جغرافیای سیاسی ایران باید از مهمترین مسائل در هر برنامه ریزی استراتژیکی باشد. همچنین، بی عدالتی ها اجتماعی و اقتصادی در شاخص های سلامت از جمله مرگ و میر نوزادان و کودکان MMR، IMR، مشکلات ناشی از بیماری و جراحات (QALY / DALY)، امید به زندگی درکل کشور، وضعیت عدالت را بحرانی نشان می دهد. صرف نظر از پیشرفت های قابل توجه در جنبه های مختلف برنامه های بهداشت و درمان و پیشگیریهای اولیه در ایران، نویسندگان این مقاله «چالش های آینده ی سیستم بهداشت و درمان ایران از منظر عدالت اجتماعی» را به بخش های زیر تقسیم کرده اند:
1. تامین بودجه بهداشت و درمان
تامین مالی سیستم های بهداشت و درمان در سراسر جهان، یک چالش واقعی است. به گفته مقامات بهداشتی ایران، میزان بودجه های عمومی اختصاص داده شده به سلامت کافی نیست. در سال های اخیر، دولت ایران تصمیم گیری های کلیدی برای افزایش سهم «مالیات سلامت» از طریق مالیات بر توتون و بخشی از بیمه وسایل نقلیه گرفته ، اما از آنجا که سیستم بطور بنیادین با کمبود منابع مالی مواجه شده است، این اقدامات کاری از پیش نمی برند.. ناکارآمدی مدیریتی و هزینه های بالای اداری نیز بر این مشکل می افزاید و هزینه های درمان بالغ بر 70٪ مجموع هزینه های مراقبت های بهداشتی در ایران برآورد می شود..
2. نیروی انسانی ماندگار در نظام سلامت
با وجود این که توسعه منابع انسانی که در سه دهه گذشته ارتقا یافته و تعداد متخصصان در زمینه بهداشت و درمان افزایش یافته است، ماندگاری نیروی کار مناسب ، عاملی برای نگرانی است.
3. نابرابری های قابل توجه در زمینه بهداشت بهداشت و درمان در نقاط مختلف کشور
آمار WHO'S نشان می دهد در ایران تفاوت وضعیت سلامتی و توزیع عوامل بهداشتی در گروه های مختلف بالا است. به عنوان مثال، تفاوت بین امید به زندگی در بین استان های مختلف 24 سال است و نابرابری های سلامت در زنان، اقلیت ها، مصرف کنندگان مواد مخدر تزریقی (IDU)، کارگران جنسی و کودکان کار و خیابان دیده می شود.
4. دوران گذار اپیدمیولوژیک
ایران در دوره گذار اپیدمیولوژیک است و با فشار مضاعف بیماری ها روبه روست.. تهدیدات جدید در حال بروز مانند تب کریمه ی کنگو و سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) باید در نظر گرفته شود. این مسئله به عوامل مهمتری تبدیل خواهد شد زمانی که ایران بصورت منسجم تری وارد اقتصاد جهانی شود و در صورتی که تنش زدایی فعلی با ایالات متحده ادامه پیدا کند.
همانطور که پیشتر توضیح دادیم، با توجه به این که در مراکز جمعیتی بزرگتر پراکندگی بیماری های مسری کمتر شده ، الگوهای جدید می توانند به راحتی تضعیف شوند .
این گذار اپیدمیولوژیک می تواند برتغییر الگوی مرگ و میر از بیماری های غیر واگیر به مشکلات مرتبط با سالخوردگی جمعیت تاثیر بگذارد. به گفته وزارت بهداشت، 'بار عمده ای از بیماری بطور کلی و به ویژه در کلان شهر ها، بیماری های غیر واگیر (NCDs) از جمله بیماری های قلبی عروقی (CVD)، سرطان و جراحات است.
5. خدمات ناکافی در زمینه بهداشت روانی
در هر دو سطح اولیه و ثانویه بهداشت و درمان چالش هایی وجود دارد. یکپارچه سازی در سیستم های اولیه بهداشت و درمان و برنامه ، نارسایی برنامه پزشک خانواده، ، تامین مالی هزینه های خدمات بهداشتی روانی با کیفیت خوب، ارائه خدمات گسترده برای رفع نیازهای متنوع بالینی و اقدامات پیشگیرانه، و فقدان مرجع واحد برای سیاست گذاری سلامت روان و برنامه ریزی استراتژیک مسائل قابل توجه در این زمینه است.
6. سلامت الکترونیک
با وجود تحقیقات پایلوت که ، با پوشش دهی بالا- نزدیک به یک میلیون نفر از استان گلستان- در ایران انجام شد، ، جمع آوری اطلاعات مبتنی بر کامپیوتر و توسعه سلامت الکترونیکی موثر نیست.
7. سیستم های نظارتی ضعیف
این سیستم ها عبارتند از: برنامه ثبت سرطان، ایدز، سوء مصرف مواد مخدر، بیماریهای مقاربتی، خشونت علیه زنان و خودسوزی.
8. بیمارستان ها و درمانگاه ها
با توجه به نظر کمیسیون مشترک اعتباربخشی سازمان های بهداشتی- درمانی ، نظام بهداشت و درمان ایران یکی از « پیچیده ترین سیستم ها» با متغیرهای فراوان و غیر قطعی است. مدیریت این سیستم به مدیران آموزش دیده. نیاز دارد. یکی از کمبودهای فعلی در ایران فقدان افرادی آموزش دیده برای مدیریت بیمارستان است. مدیران بهداشت مراکز معمولا پزشکانی هستند که برای این کار دوره گذرانده اند.
9. خشونت سیاسی ساختاری و سیستم زندان ها
در نهایت، باید از مسائل مربوط به خشونت سیستماتیک سخن گفت مانند آنچه در حوادث پس از انتخابات مناقشه برانگیز ریاست جمهوری سال 2009 و رفتار با زندانیان سیاسی، و همچنین ارائه مراقبت های بهداشتی در زندان دیده شد. در پیمان بین المللی که ایران عضو آن است تاکید بر رعایت استاندارد رفاه زندانیان، بیش از کسانی است که محبوس نیستند.
ایران یک کشور غنی با منابع انسانی و اقتصادی قابل توجه ، برای ایجاد ساختاری توانمند در پاسخگویی به دغدغه های مرتبط با عدالت اجتماعی است. همچنین در گذشته ایران در کنترل جمعیت و راه اندازی برنامه بهورز بسیار موفق ظاهر شده است. بر اساس چشم اندازتوسعه، آینده، ایران باید بتواند تا سال 2025 پیشرفته ترین کشور منطقه از نظر سیستم بهداشت و درمان باشد. با وجود این، در مساله سلامت نابرابریهایی بین دو گروه از مردم قابل توجه است. این تبعیض های ناعادلانه در وضعیت سلامت ، بر زندگی مردم تاثیر عمیقی می گذارد. میزان ریسک ابتلا به بیماری توانایی آنها را برای دسترسی به اقدامات پیشگیرانه (قیل از بیماری)و درمان ( در زمان بیماری) را مشخص می کند . دولت ایران علاقه زیادی به کاهش توزیع ناعادلانه بهداشت نشان داده، اما هیچ تغییر استراتژیکی برای دستیابی به این هدف صورت نگرفته است.. ضروری است که سریعا به مسائل مربوط به برابری و عدالت توزیعی در زمینه بهداشت و مراقبت های پزشکی رسیدگی شده و عدالت به عنوان یک اولویت مهم برای نظام سلامت ایران در نظر گرفته شود. سیاستگذاری، آموزش، پژوهش و ایجاد ابزار و رهنمود ، گام های ضروری برای کاهش نابرابری و بی عدالتی در سلامت مناطق مختلف است.
[1] . CIA، FactbookC، کتاب نکات جهان، http://www.cia.gov/library/publications/the-world
[2] . جیسون کین، بهداشت هزینه ها: چگونه ایالات متحده با کشورهای دیگر مقایسه می شود، PBS، اکتبر 2012، http://www.pbs.org/newshour/rundown/health-costs-how-the-us-compares-with-other-countries/